BUS Gladsaxe - GPS materieludlån
Sitemap
Print version
Mailform
GæstebogLogin

Sidst opdateret:
05/05 2013 21:55:06

Software GPSUtility

Dette program er et sharewareprogram, som bl.a. kan anvendes til

  1. hente alle waypoints og sporloggen i en GPS modtager og gemme dem i en fil på harddisken. Programmet kan også vise Waypoints og den rute man har gået ovenpå et scannet kort.
  2. Læse waypoints i en fil på harddisken og sende dem til GPS modtageren.
  3. Hente alle waypoints i én GPS modtager og derefter sende dem til en anden (f.eks. hvis man har forberedt et orienteringsløb på én GPS modtager, kan man let kopiere til flere andre).
  4. Man kan indtaste en række waypoints direkte i GPSUtility, og kan derefter sende dem til en eller flere GPS modtagere. Det er meget lettere end at indtaste dem på GPS modtageren, fordi man har et rigtigt tastatur på PC'en.
  5. Hvis man har et skannet kort kan man oprette waypoints ved at klikke på kortet. Derefter kan de sendes til GPS modtageren.

Programmet kan downloades fra www.gpsu.co.uk eller fra gpsu4200setup.exe og kan installeres på en Windows PC.

Nyttige indstillinger og funktioner i programmet

Brug af GPS Utility sammen med et scannet kort

Hvis man har et scannet kort liggende som billede (JPG, BMP el lgn) på sin PC, kan GPS utility vise waypoints og ruter på kortet. Man kan også oprette nye waypoints med de rigtige koordinater bare ved at klikke med musen på kortet.

Som eksempel  ligger der et scannet kort over Radiomarken til download. Du kan hente kortet og gemme det på din harddisk ved at højreklikke her, og vælge "Gem" eller "Save". (Bemærk, at dette kan du øve hjemme før du har hentet GPS modtagerne. Du skal bare starte med at downloade og installere GPS Utility)

Man skal starte med at kalibrere kortet, d.v.s. fortælle GPS Utility, hvor 2 punkter (helst i ca. modsatte hjørner af kortet) præcis ligger. Det kræver at man kender kortets koordinatformater og datum (se nærmere om datum og koordinatformater her).

Kortet der kan downloades er i UTM format med koordinater i zone 33U, og med Europæisk Datum 1950.

Ud fra tallene i rammen af kortet og kvadratnettet (1 km kvadrater) er det let at aflæse koordinaterne for f.eks. kvadratnettets kryds ved den røde og den blå cirkel:

Kalibreringen foregår nu ved

Visning af den tur man har gået på kortet

Hvis man først har kalibreret et kort, er det let at vise en tur man har gennemført med GPS modtageren i hånden, eller at vise de waypoints der er blevet oprettet i GPS modtageren.

Opret nye waypoints på kortet og send dem til GPS modtageren

Powered by CMSimple